Je Stromer verzekeren: welke verzekering(en), waar, en wat kost dat?

Gebruikersavatar
Stromeur
Admin | Forum Supporter
Admin | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 16345
Lid geworden op: 15 mei 2017, 20:18
Locatie: Friesland
Merk SP: Klever X Alpha 45

Dat verzekeraars in de speed pedelec een nieuwe melkkoe hebben gevonden, werd mij snel duidelijk toen ik stoer tegen mijn Stromer-dealer zei: “Verzekering hoef je niet voor me af te sluiten hoor, dat regel ik zelf wel.“

Vol goede moed ging ik op zoek naar een verzekering voor mijn Stromer ST1 X. Ik nam voetstoots aan dat mijn vlekkeloze rijgedrag met de auto (ik rij al mijn hele leven schadevrij) zeker tot wat korting zou leiden. Nou... nee. Terwijl de meeste verzekeraars bij premies voor bromfietsverzekeringen werken met een bonus/malus ladder, waarbij soms zelfs schadevrije jaren met de auto worden meegeteld, blijkt men dat systeem niet te hanteren voor speed pedelecs. Niks niet korting als je nooit schade rijdt. Iedereen mag de volle mep betalen, voor altijd.

Chagrijnig over het voorgaande, en omdat ik 200 euro voor een diefstalverzekering ook fors aan de prijs vond (mijn Stromer staat thuis binnen en op het werk in een afgesloten fietsenkelder), en omdat ik mezelf bij pech onderweg vaak wel kan redden, was ik er klaar mee. Ik heb alleen de verplichte WA verzekering afgesloten, bij Unigarant voor 40 euro per jaar.

Inmiddels heb ik meer berichten gelezen waaruit ik opmaak dat verzekeraars vooral zichzelf goed weten te helpen met geïncasseerde premies voor speed pedelecs:

Een Stromer rijder die in buitengebied strandde met bandenpech - en dacht zich goed te hebben verzekerd met een aanvullende verzekering voor pechhulp onderweg - werd niet door zijn verzekeraar geholpen. Er gold een straal van 35 kilometer als limiet, en hij was verder van huis dan dat (logisch: -> Stromer). Hij moest dus op eigen gelegenheid naar een lokale niet-gespecialiseerde, fietsenwinkel om zijn band te laten herstellen.

Ook las ik dat verzekeraar Enra flinke premiekorting geeft als je e-bike “smart” (GPS connected) is. Joepie, dat is de Stromer ook! Maar nee, een Stromer-koper zocht het uit: Enra geeft de korting alleen bij 25km/u e-bikes.

Hoewel ik me met mijn WA'tje van 40 euro per jaar op het Friese platteland verder nergens druk over maak, had ik al wel begrepen dat verzekeraars de premies dit jaar ook nog eens flink hebben verhoogd. De ernst hiervan drong pas goed tot me door toen ik vandaag las dat een Stromer rijder die in mei 2016 nog 199 euro voor zijn WA+Casco betaalde, een verhoging om de oren kreeg van maar liefst 125%! Nieuwe jaarpremie: 425 euro.


Naar aanleiding van dit alles vraag ik me af: bij welke maatschappij hebben jullie je Stromer verzekerd, wat heb je verzekerd (alleen WA? diefstal? pechhulp?) en hoe hoog is je premie nu? Heb je al een beroep moeten doen op je verzekering en ben je tevreden over de afhandeling?
Stromer ST1 X (2017) --> Stromer ST2 S (2018) --> Klever X Alpha 45 (2021)
Gebruikersavatar
Stromeur
Admin | Forum Supporter
Admin | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 16345
Lid geworden op: 15 mei 2017, 20:18
Locatie: Friesland
Merk SP: Klever X Alpha 45

Ik ben uit belangstelling ook eens naar de verschillen in premies per regio gaan kijken. Het is bekend dat ik in Friesland goedkoper uit ben dan iemand die in Amsterdam woont, maar ik schrok toch wel van de bedragen.

Op basis van een Stromer ST1 X met een cataloguswaarde van 5.000 euro, een bestuurder van 45 jaar en betaling op jaarbasis kom ik (zojuist online berekend bij Unigarant en Enra) tot de volgende prijsverschillen tussen Harlingen en Amsterdam:

Als inwoner van Friesland betaal ik bij Unigarant voor alleen WA 40 euro per jaar. In Amsterdam is dit meer dan het dubbele: 90 euro. Afhankelijk van de gekozen modules loopt de prijs snel op, in Friesland tot een maximum van 400 euro per jaar voor diefstal, plus aanrijding, pechhulp en rechtsbijstand. In Amsterdam is ook dit meer dan het dubbele: dik 900 euro per jaar.

Bij Enra is de WA premie voor Harlingen en Amsterdam gelijk: 45 euro per jaar. Maar deze verzekering is online niet af te sluiten, geen idee waarom. Het verschil verdubbelt wel meteen zodra je je daarnaast verzekert voor Casco incl. diefstal + rechtsbijstand: 212 euro in Harlingen tegenover bijna 400 euro in Amsterdam.

Aan die regionale verschillen valt weinig te doen. Je woont nu eenmaal waar je woont en het risico op ongelukken en diefstal is in het Westen vanzelfsprekend veel hoger dan in het dunbevolkte Noorden. Daar betaal je voor (of niet natuurlijk :mrgreen: ). Neemt niet weg dat ik de nieuwe premies in verhouding tot de aanschafwaarde echt krankzinnig hoog vind.

Mocht je kiezen voor alleen WA, kijk dan even bij beide maatschappijen. Enra is verder in alle andere gevallen goedkoper. Gezien het verschil in premie zou je denken dat Unigarant liever geen pedelecs wíl verzekeren.

Ik kon zo snel geen andere Nederlandse maatschappijen vinden die high-speed e-bikes verzekeren. Iemand anders wel?
Stromer ST1 X (2017) --> Stromer ST2 S (2018) --> Klever X Alpha 45 (2021)
Gebruikersavatar
Pieter
Expert
Expert
Netherlands
Berichten: 234
Lid geworden op: 24 mei 2017, 11:20
Locatie: Mierlo
Merk SP: Stromer ST1X
Km-stand: 30.000

In de omgeving van Eindhoven:
WA + volledig casco verzkerd voor 210 Euro.

Maatschappij is Enra.
Lomito

In de omgeving Arnhem/Nijmegen, WA+volledig casco (9K) voor € 247. Ook bij ENRA.

Vorige maand had ik een schade die door mijn fietsenmaker is gerepareerd en afgehandeld met de verzekering, kosten € 175. Geen omkijken naar.
Gebruikersavatar
NickV
Expert
Expert
Netherlands
Berichten: 172
Lid geworden op: 23 mei 2017, 22:15

Omgeving tilburg, binnenkort af te sluiten bij enra wa + casco 350 euro. Ik weet niet met welke interval de premies stijgen maar ik vrees dat iedereen een stukje duurder uit gaat zijn..
Rutger
Pro
Pro
Berichten: 46
Lid geworden op: 27 mei 2017, 13:40

Ik heb mijn ST2 volledig casco verzekerd bij ENRA voor de nieuwprijs (6830). Kostte mij 269,- (regio Breda). Volgens mij zit er ook pechhulpdienst bij.
Gebruikersavatar
NickV
Expert
Expert
Netherlands
Berichten: 172
Lid geworden op: 23 mei 2017, 22:15

Kennelijk woon ik in een behoorlijk criminele stad ofzo, want voor mij is het veel duurder (Tilburg). Ik probeer de kosten wat te drukken en vraag me af of je de accu moet zien als onderdeel van de fiets of als accessoire.. scheelt weer een paar tientjes.
aaddoes
Pro
Pro
Berichten: 78
Lid geworden op: 14 aug 2017, 21:20
Locatie: Hillegom

Ook mijn ST1 staat of thuis in de schuur of op mijn werk in de afgesloten fietsenkelder. Ik heb dus een kale WA verzekering bij de ANWB a 22 euro per jaar.
ST1 sinds augustus 2014 en ST2 sinds september 2017
ST1x-er
Pro
Pro
Berichten: 88
Lid geworden op: 31 mei 2017, 16:09

Ik heb op mijn Belgische Stromer een omnium verzekering genomen bij Callant. Kost iets van 143 euro per jaar. Zit dus ook diefstal en pechverhelping in. Pechverhelping gaat wel pas in vanaf 1 km van woonplaats.
Random
Expert
Expert
Berichten: 180
Lid geworden op: 17 sep 2017, 12:12

Ik heb bij enra even mn gegevens in gevuld, Barneveld, prijs fiets 5000 ingevuld:

Premieoverzicht Netto premie Ass. belasting Incassobedrag


verzekering aanvragen e-bike
€ 137,01


OPTIMAAL Casco
€ 137,01


OPTIMAAL Diefstal
€ 102,00


OPTIMAAL Diefstal en Pechhulp
€ 111,95Hmm, ik had het mooi onder elkaar staan maar het word automatisch herschikt :(
Plaats reactie