Nieuwe ketting (Wipperman Connex 11SE) slaat door - oplossing

Plaats reactie
Marchie

Ik wou even de simpele oplossing voor het probleem van een doorslaande nieuwe ketting met jullie delen. Ik heb deze oplossing nog niet gelezen hier op het forum, vandaar het nieuwe onderwerp.

Kort even de situatie schetsen. Ik heb een aantal weken geleden een nieuwe Wipperman Connex SE + 4 nieuwe originele kransjes (11- 17) geplaatst op mijn ST3 en had ook last van een doorslaande ketting op de 11 (zoals al een aantal keer gelezen hier op het forum en op verschillende MTB-forums).

Ik heb van alles geprobeerd maar niets loste het probleem op:
  • Ketting beter smeren
  • Ketting draaien
  • Nieuwe derailleurwieltjes geïnstalleerd
  • Derailleur opnieuw afstellen
Ik was al aan het overwegen om het voorblad te vervangen (alhoewel dit in principe niet versleten was) en om zelfs een andere ketting te kopen.

Uiteindelijk heb ik de oplossing gevonden via een Engelstalig forum. Blijkt dat de quicklink een richting heeft en dus in 2 verschillende richtingen kan gemonteerd worden: een juist en een verkeerde. Dit is bijna niet zichtbaar en ook in de handleiding is dit niet zo duidelijk. Zie handleiding:
Montage_Connex_Link_2015_englisch.pdf
(320.42 KiB) 84 keer gedownload

Ik heb uiteindelijk dus simpelweg de quicklink gedraaid en het probleem was meteen opgelost. Ondertussen heb ik al enkele 100den zorgeloze km's gereden (helaas nogal veel in de regen ;) )

Hopelijk kan ik met dit berichtje een lange zoektocht en een hoop frustratie bij anderen vermijden. :bo:
Gebruikersavatar
Stromeur
Admin | Forum Supporter
Admin | Forum Supporter
Netherlands
Berichten: 22831
Lid geworden op: 15 mei 2017, 20:18
Locatie: Friesland
Merk SP: Stromer ST3 PINION SE

Topic geveegd.


Handleidingen lezen is les één als je zelf aan je bike gaat klussen. Dat heeft de OP gedaan.

Ondanks het lezen van de handleidingen toch een fout maken kan de beste overkomen. Dan is het fijn als iemand de moeite neemt om die fout zonder gekrenkte trots te delen. Anderen kunnen ervan leren. Dat hebben we ook gezien bij het losdraaien van beide inbusboutjes van de topcap bij een ahead balhoofdstel + carbon voorvork, waarbij mensen de hele de handel het frame in lieten vallen, bij het uitnemen en terugplaatsen van een achterwielwiel waarbij o.a. het wiel werd losgedraaid met een momentsleutel (die je dient te gebruiken voor aandraaien), banden die in het tegenovergestelde van de rijrichting werden gemonteerd, kettingen die foutief langs de derailleurwieltjes werden geleid etc.


Ik denk dat we hier allemaal weleens wat lezen waarvan we denken 'ja duh' (ik in elk geval wel). Maar niet iedereen kan en snapt alles op alle vlakken even goed als een ander. We hebben onze eigen expertises en specialismes. De fabrikant informeren als de handleiding onduidelijk of foutief is, zeker met dat in het achterhoofd, een goeie extra aanrader ;) (Die nemen soms vanuit hun eigen vakkennis ook zaken voor vanzelfsprekend aan - zoals een pijl op de missing link - terwijl eindgebruikers dit totaal over het hoofd zien.)

Laten we accepteren dat de één regelmatig op z'n bek gaat, de ander nooit en weer een ander laat alles lekker aan z'n FM over. (Wat voor sommige 'talenten' ook verstandiger zou zijn, maar dat mag iedereen zelf bepalen. Alleen niet miepen als je de deksel op je neus krijgt door je eigen gepruts).

Met leren van elkaars fouten is sowieso niks mis.
Stromer ST1 X 2017 - Stromer ST2 S 2018 - Klever X ALPHA 45 2021 - Stromer ST3 PINON 2023
Gebruikersavatar
Flyy
Veteraan | Forum Supporter
Veteraan | Forum Supporter
Germany
Berichten: 486
Lid geworden op: 22 jun 2020, 20:55
Locatie: Paderborn
Merk SP: Klever B-Speed / Grace easy IG
Km-stand: 25052

:bf:
Gebruikersavatar
FreddyH
Veteraan
Veteraan
Netherlands
Berichten: 9406
Lid geworden op: 24 jan 2018, 17:46
Locatie: regio Eindhoven
Merk SP: Klever X-Speed α

Flyy schreef: 18 dec 2021, 22:55:bf:
Dit is een Nederlands forum, Flyy. Ik mis je vertaling :lol:

Even serieus: helemaal eens met de woorden van Stromeur :az
🇺🇦
There was never a good war, or a bad peace :bn:
[Benjamin Franklin]
Plaats reactie